Николай Заяков

Николай Заяков
духът на поета

николай заяков

добре дошли в блога на Николай Заяков.
желая ви приятно изживяване с моите текстове.
разчитам на критичното ви око.

Търсене в този блог

четвъртък, 25 август 2011 г.

СЛОВО ЗА УЧИТЕЛКАТА, КОЯТО НЕ ПРОИЗНЕСЕ СЛОВО

Това са думи за една жена, която струва повече от всичките мъже в общи-ната. Крехка жена, на коя не й трябваше опорна точка да обърне Пловдив. Г-жа учителката, която си бе подготвила слово за Апостола и на която, ме- ко казано, забраниха да го произнесе, не бива да се сърди никому. Тя няма срещу себе си опоненти. Тези хора са опоненти на Апостола. Защото имен- но Левски не е държал ни най-малко, да не кажа никак, на чорбаджиите от Славчов тип. Смятал ги за едното нищо, нищожества, отрепки някакви, из- едници, продажни слуги на продажни господари. Г-жа Александрова, Саш- ка, представя онзи тип българка, която шие знаме, па после тръгва да си гл- еда къщната работа. И наместо уважението на властолюбците, наместо ад- мирациите на публиката, какво получава тя. Получава писмо от умрял, из- вестие от попа на арменците, хатишериф от един, който се пише кмет на Пловдив, пространно и бледо като изявите на същия изявление, според ко- ето виновни са не общинарите и неукият им протоколист, ами г-жа Алекс- андрова и следовниците на нейната апостолска кауза. Не ще съмнение, че непрочетеното слово с времето ще получава все по-висока стойност, ще се облича в патетика и турбулентност, достойни за човек, натоварен от сърце- то си с мисията на възрожденеца.

Вън от съмнение, г-н Левски, Васил, високосен и толерантен человек, в би-тието си на светец би извикал на бял свят тъкмо такива емоции и тъкмо та-кива стъпки, като онез, направени от г-жа Сашка. Няма как учителката да бъде унизена. Стореното против нея е сторено против Левски. Отнето е на величавия тоз българин едничкото, което искал: народът да си каже думата по неговите копнения и работи. Най-добре е властниците да стоят настрана кога се честват таквиз люде. Не като президента Първанов, комуто повече би отивало да изнася похвални слова за поп Кръстя. Не и като г-н Славча, комуто нищо вече не отива.

Г-жо Александрова, приемете извиненията ми за случилото се с Вас. Ма-кар да не е моя вината, че таквиз бездуховници имали са наглостта да оце-няват светлия дух на Апостола. Боже, прости им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар