Николай Заяков

Николай Заяков
духът на поета

николай заяков

добре дошли в блога на Николай Заяков.
желая ви приятно изживяване с моите текстове.
разчитам на критичното ви око.

Търсене в този блог

четвъртък, 25 август 2011 г.

ЛЮБОВ ЗА ПРОДАН

Световните медии са пълни с водевилни истории за изневери и новозаформени любовни двойки. Манекенки и миски са се запътили към обятията на също толкова популярни спортисти и политици. И едните, и другите стават престижни членове на корпорацията “Взаимопомощ”. Подозрително бързо звездните двойки се обзавеждат с наследници, които си се раждат направо звезди. Директните полети до тях струват милиони. Заформи се и цяла пок-лонническа индустрия. Това дори звучи екзотично.

Но модата е тук. И като всичко друго, на нашето балканско островче тя се изкривява и изкористява. Първа до нея се докопа мафията. Българската ин-дустрия за миски и манекенки набързо изживя фазата на рекламните лица и сега насочено произвежда звездни бракове в индустриални количества. И понеже нежният пол е на показ денонощно, проблемната половина е мъж-ката. Звездите на модните подиуми, фолк- и турбофолк звездите алчно и хищно са направлявани от онези, които ги сътвориха. Когато говорят за любов, те подозрително избягват нейното финансиране. Понякога те и не знаят, че са жертва на преднамерена любовна интрига. Звездните красавици са предназначени за звездни портфейли. Предназначението им е да контролират парите на богатите българи. Мнозина наивни спортисти станаха жертва на любов, която на пръв поглед изглежда взаимна, но всъщност е насочено сътворена и направлявана. Не се допускат изцепки, никакви отклонения от сценария. Режисьорите са бездарници, но на тях и не им е нужен талант. Нужна им е атмосфера. Един човек, наричан “писателят на мафията”, опита да вдигне завесата в едно единствено интервю. Тутакси го разстреляха.

Въпросът е не какво да се прави, ако любовта на звездните двойки започне да кръжи нависоко и по някакъв начин се еманципира от режисьорите, въ-просът е как да се контролират паричните потоци в променените обстояте-лства. В това е смисълът на занятието. Всяка перспективна физиономия и всяко обещаващо име биват включвани в незнайно от кого актуализирания списък на постоянното присъствие в безкрайно разширяващата се вселена на вип-лицата и техните вип-събирания. Но порнографията не свършва до тук. Голяма част от тези лица, покрай връзките си с политиците, напълно преднамерено участват и във формирането на определени политики. Тези политики, разбира се, рядко излизат извън границите на финансовите взаи-мозависимости. Така красивото чувство, употребено по подходящ начин, не е повече от услуга, която обаче се продава на значително по-висока от действителната си цена. Богатите наследници също са на прицел. Те може и да успеят да предотвратят намесата на родителите си в личните им предпочитания, но едва ли ще успеят да се справят с предизвикателството, което са им приготвили режисьорите. Колкото и невероятно да изглежда, па-рламентът също е в полезрението им, там се осъществяват доста красиви жени, които дори не биха повярвали, че са употребени, а и предстои да бъ- дат изцедени до край. Журналистки от електронни и печатни медии с преобладаващо привлекателна външност и умело балансирани форми, не са нищо друго, освен примамка, а по-точно капан за наивници, които иначе никога не биха застанали пред микрофон или камера. Никоя журналистка при никакви обстоятелства не би си задала въпроса защо е предпочетена. Но истината е, че те вършат перфектно работата, за която им се плаща. Не-що повече, те са задължителен декор на всяко вип-събитие, а твърде често самите са домакини на такива събития. Без да съзнават, те са статисти във височайши игри. Независимо от факта дали думите им са отпускани с кап-комер или пък са преднамерено приказливи, те са едновременно доносни-ци и резиденти на хора, които се осъществяват със слушане. Защото, за да произведеш любов, ти трябва да произведеш нейните обекти. За да продадеш първото, ти трябва да притежаваш второто.

Човек се пита струва ли си да бере гайлето на хора, които съзнателно про-дават външността си, гласа си или уменията си на терена, ползвайки услу-гите на пиари и мениджъри. Те пеят и играят, това е прекрасно. Проблемът е, че докато звездите пеят и играят, някакви други хора им търсят партньори за влюбване и ги контролират през всичките им красиви мигове с едничкото намерение да контролират парите им. Нравите на безнравствените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар