Николай Заяков

Николай Заяков
духът на поета

николай заяков

добре дошли в блога на Николай Заяков.
желая ви приятно изживяване с моите текстове.
разчитам на критичното ви око.

Търсене в този блог

вторник, 9 февруари 2010 г.

НААКА-ДЕМИЯ ОТ НААКА-ДЕМИЦИ

Броени седмици след началото на словесната престрелка между министър Дянков и феодалните старци от БАН, от която хората на Първанов без малко да излязат победители, ето че Комисията по досиетата си каза думата. 44 "служители" на БАН са били агенти на Държавна сигурност. Резидент Първанов затуй толкоз люто ги бранеше. За да не са капо, "служителите", по случайност стигнали до най-високите академични звания, а сега пък и високопоставени агенти от Академията, излязоха с открито писмо, в което дрънкат старата песен, че не трябвало да има преход, ами трябвало още преди 20 години да се случи случката им. Принадлежността им към ДС било сложен, личен избор. И те го направили. Рекацията на този долнопробен акт обаче си била пък наш личен избор. Професионалните качества, а не принадлежността към ДС, били определящи за административното и научното развите на тези хора. От което следва, че последствията са за нас. Какво обаче излиза всъщност? Всичките 44-ма агенти на ДС, пак по случайност, са ръководители на институтите на Академията, иначе казано - от лъв нагоре. Това напомня теорията за избраните. Само дето не се съобщава кое е било първичното - качеството им на агенти, или качеството им на наукообразни същества. Факт е, че БАН се е управлявала и се управлява от доброволни сътрудници на ДС, които са придобивали заплащане и звания в институцията, която контролират. Имаме и конфликт на интереси, ако трябва да сме точни. Разяснението на академиците издиша отвсякъде. В спора си с министър Дянков, тези хора лобираха уж за интересите на някакви млади и перспективни, но някак си анонимни учени.
Сега разбираме, че единствените, които са придобили званията си поради професионалните си качества, са тези 44-ма. Останалите не са били агенти, следователно са третирани като своего рода мутанти на висшата раса от академици. Това е положението. Министър Дянков трябва не да намали октавата, ами да измете тази паплач от БАН, ако целокупното ни желание е да имаме пред себе си едно родолюбиво и изпълнено с научни стремления продължение на някогашното Книжовно дружество. Един Господ само знае какво са причинили тез наакадемици на науката ни и на онез, които са искали да я правят. Тъй върви светът.

3 коментара:

  1. Bravo,prekrasno napisano,no nali znae6 kak varviat ne6tata,niama ni6to da se promeni za sagalenie!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Г-н Заяков,
    За 20 години преход да сте чули или прочели нещо за Четвърто управление на ДС? Аз не съм, но това може и да си е мой пропуск - бягам, когато чуя ДС.
    Това е Научно-техническото разузнаване, всепризнато за едно от най-добрите в света. Разузнавачите, както се сещате, не се занимават с чертежи, обазци и формули - те просто ги крадат. и после... правят академици, доктори, кандидати... И то не един или два, а сурии.
    Срещал съм се с началника на това управление - беше съсед на един мой приятел от детинство, който отиде в Шесто. Доколкото си спомням, се казваше Георги Манчев - много приятен човек, както и за наака-демиците, разбира се..
    Е те това питайте наака-демиците, които сами, преди да станат наака, са си заявявали какво да им се открадне.

    ОтговорИзтриване
  3. По никакъв начин не искам да умаловажам безотдайния труд на хиляди наши учени, че и АКАДЕМИЦИ, просто такива бяха времената.
    П.П. Не ми е приятно да съм "анонимен", но не мога да се оправя със софтуера. Името ми е Тодор Петров.

    ОтговорИзтриване